Ce probleme pot aparea pe perioada sarcinii si ce trebuie sa faci?
In primul articol al seriei am mentionat care sunt obiceiurile sanatoase, in special alimentare de care trebuie sa tii cont atunci cand esti insarcinata sau doresti sa ramai insarcinata. Acum vom vorbi mai pe larg, la modul general.
Obiceiuri sanatoase pe perioada sarcinii
Lista cu alimente (ne)recomandate este destul de consistenta. E bine sa te documentezi, sa discuti constant cu medicul tau nutritionist si sa iti creezi o dieta echilibrata, conceputa special pentru tine si bebelusul tau.
Nevoile voastre pot sa difere de cele ale altor mamici, astfel ca unele retete, desi sanatoase, ar putea sa nu asigure necesarul tau de hrana.
Cel mai probabil te vei confrunta cu fluctuatii hormonale, cresteri si scaderi in greutate si felurite pofte gastronomice, uneori de proportii astronomice. Gusta atunci cand nu rezisti tentatiei dar cu responsabilitate.
Fa cat mai multa miscare fizica
Nu este necesar sa bati drumul salii de sport sau sa urmezi programe speciale de antrenament. Orice miscare fizica este binevenita in sarcina, chiar si plimbarile mai lungi sau drumurile de colo pana colo, jocurile din parc, mersul cu bicicleta sau cu rolelele (nu si cand burtica creste) etc.
Activitatea fizica te ajuta sa te mentii in forma pe toata perioada sarcinii si sa-ti tii sub control greutatea, atat de importanta pentru evitarea complicatiilor.
Fa un plan de nastere
Pe masura ce te apropii de data nasterii, pune-ti la punct un plan. In acest fel, vei fi mai linistita si relaxata cand vei intra in travaliu si fiecare persoana din familie stie exact ce are de facut.
Noteaza pe o lista:
- cine vrei sa te asiste la nastere;
- care e drumul cel mai rapid pana la spital;
- ce faci daca esti singura acasa si intri in travaliu;
- procedurile de nastere sau anesteziile pe care le preferi si pe care vrei sa le eviti;
- ce trebuie sa contina bagajul de maternitate;
- cine sa ia decizii in cazul in care apar complicatii la nastere si nu esti in masura sa raspunzi.
Ce probleme pot aparea pe perioada sarcinii
Mai mult ca sigur ai citit toate informatiile referitoare la ce e bine sa faci in timpul sarcinii, iar acum trebuie sa incepi sa te informezi despre toate etapele de viata ale copilasului tau, nou-nascut si apoi bebelus.
Copilasul va avea grija sa nu iti lase prea mult timp pentru documentare din momentul in care se naste, de aceea este o idee buna sa o faci acum, cand este in burtica.
Constipatia in sarcina
Constipatia in sarcina este intr-adevar o reala problema pentru multe dintre femeile insarcinate. Schimbarile la nivel hormonal si incetinirea ratei de functionare a sistemului digestiv pe perioada celor noua luni sunt cauzele principale ale constipatiei. Si pentru ca administrarea laxativelor sau medicamentelor nu constituie o solutie, iti propun ca in general sa folosesti tratamente naturiste pentru combaterea constipatiei.
Pot conduce cand sunt insarcinata?
Sofatul in sarcina - conducem pana nastem?! Iata o intrebare pe care si-o pun multe mamici preocupate de sanatatea bebelusului lor si pe care am dezbatut-o pe larg in cateva articole dedicate. Afla cum sa conduci in sarcina si eventualele riscuri la folosirea centurii de siguranta si airbagului in sarcina.
Pot face sport cand sunt insarcinata?
Sportul in sarcina, contrar credintelor deceniului trecut, poate fi practicat in conditii de siguranta pentru bebelus si viitoarea mamica cu reale beneficii pentru ambii. Consultati, insa, lista pe care am intocmit-o privind sporturile permise si interzise in sarcina.
Combaterea vergeturilor in timpul sarcinii
Vergeturile in sarcina apar la 3 din 4 femei, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru. Asadar, va propunem solutii concrete pentru prevenirea si diminuarea aspectului vergeturilor si va asistam in achizitionarea celei mai bune creme antivergeturi in sarcina si dupa nastere.
Pot face sex cand sunt insarcinata?
Sexul, o placere in timpul sarcinii?! Desi poate ca nu e un subiect care sa te preocupe in mod special, fiind prea “ocupata” cu greata de la debut si “burtica” mare de la sfarsitul sarcinii, poti trai momente de placere alaturi de partener fara a te supune vreunui risc, tu si bebelusul tau.
Pot avea animale de casa cand sunt insarcincata?
Animalele de casa, desi inofensive la prima vedere, ascund si ele pericole pentru sarcina in dezvoltare, si aici ne referim la pisici