Semne ca ai probleme in sarcina
Asa cum am precizat, pe parcursul sarcinii vei observa cum corpul trece prin diverse modificari. Multe dintre ele sunt absolut normale, insa anumite simptome ar trebui sa iti ridice semne de intrebare ca ti-ar putea crea probleme cu sarcina.
Probleme si complicatii care pot aparea in primul trimestru de sarcina
Du-te direct la medic daca observi urmatoarele semnale ale corpului tau.
1. Greata si varsaturile severe
Aceste simptome sunt normale la inceputul sarcinii, dar nu pentru o perioada indelungata. Gnadeste-te ca in situatia in care nu poti manca si bea nimic risti sa te deshidratezi, iar asta poate conduce la malformatii ale fatului sau chiar un avort spontan.
2. Sangerarile in timpul sarcinii
Sangerarea puternica insotita de dureri abdominale severe in genul crampelor menstruale nu este normala in niciun trimestru de sarcina. De asemenea, senzatia de lesin in primul trimestru de sarcina poate fi un indicator al unei sarcini extrauterine.
O astfel de sarcina iti poate pune viata in pericol, de aceea trebuie neaparat sa anunti medicul daca ai aceste simptome. De asemenea, sangerarile abundente insotite de crampe pot semnala pierderea sarcinii in primul trimestru sau la inceputul celui de-al doilea.
3. Durerile de cap persistente, durerile abdominale, tulburarile vizuale in trimestrul trei
Acestea pot fi simptomele preeclampsiei, o boala grava care se dezvolta in timpul sarcinii si care poate fi fatala. Se caracterizeaza prin tensiune arteriala crescuta si exces de proteine in urina. Cu aceasta problema te poti confrunta, de regula, dupa a 20-a saptamana de sarcina.
4. Nu mai simti miscarile copilului
Copilul tau este mai putin activ ca de obicei? Acesta este un motiv de ingrijorare. Daca bebelusul nu se mai misca la fel de mult, exista riscul ca el sa nu se oxigeneze suficient sau sa nu primeasca nutrientii de care are nevoie. Daca bei ceva fierbinte sau foarte rece sau daca ai o pozitie a somnului care sa exercite o presiune asupra lui, bebelusul trebuie sa simta si sa se miste, spune specialistul. In cazul in care nu se intampla acest lucru, mergi neaparat la medic.
"Numararea miscarilor poate sa te ajute", declara dr. Nicole Ruddock de la University of Texas Medical School. "Nu exista un numar standard de miscari ale bebelusului, el se poate misca uneori mai mult, alteori mai putin. Ca regula generala, ar trebui sa simti cam 10 miscari in doua ore. Daca sunt mai putine, anunta specialistul", recomanda dr. Ruddock. La un consult de specialitate, se pot monitoriza miscarile bebelusului si se poate stabili daca el se dezvolta corespunzator.
5. Simptomele precum cele ale gripei
Femeile insarcinate sunt mai sensibile si mai predispuse sa se imbolnaveasca in sezonul gripei, deoarece sistemul imunitar este mai slabit in aceasta perioada. Nu ignora simptome precum:
- tuse
- dureri de gat
- febra
- secretii nazale
- stranut
- greata
- varsaturi
- diaree
Nu te duce totusi la cabinetul medicului ginecolog, nu ar fi cea mai inteleapta alegere! Daca ai un virus gripal, poti contamina si alte gravide. Suna-ti doctorul si asculta indrumarile acestuia.