TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Ce complicatii si riscuri pot aparea in primele saptamani de sarcina

Am discutat despre modificarile care apar in primul trimestru de sarcina iar acum vorbim la modul mai general despre ce se intampla in aceasta perioada.

Complicatii care pot avea loc in primul trimestru de sarcina

Exista anumite situatii in care pot aparea complicatii si va trebui sa acorzi mare atentie semnelor pe care le da corpul tau. Mergi imediat la medic daca senzatia de ameteala este severa si este insotita de durere abdominala sau sangerare vaginala. Aceste simptome se pot datora unei sarcini ectopice, o conditie in care ovulul fecundat s-a implantat in afara uterului. Pentru a preveni complicatii care iti pot pune viata in pericol, medicul va indeparta tesutul ectopic.

Arsurile stomacale si constipatia

In timpul primului trimestru de sarcina, miscarile de propulsare a alimentelor inghitite de la nivelul esofagului in stomac sunt incetinite. In plus, stomacul se va goli mai lent. Toate acestea se produc pentru a permite mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor necesari dezvoltarii copilului tau. Din nefericire, aceasta incetinire a digestiei va produce arsuri stomacale si constipatie.

Pentru a preveni senzatia de arsura stomacala mananca des portii mici si evita alimentele prajite si condimentate, bauturile carbogazoase si sucurile sau fructele citrice. Pentru a preveni sau ameliora constipatia, include suficiente fibre in dieta ta si bea multe lichide. Sportul practicat regulat te poate ajuta, de asemenea.

Ce simti in primul trimestru de sarcina?

Cand esti gravida te poti simti fericita, dar si tematoare, bucuroasa, dar si vlaguita, uneori toate in acelasi timp. Chiar daca esti incantata ca esti insarcinata, un copil poate insemna un stres emotional in viata ta.

Este firesc sa fii nelinistita privind o serie de aspecte cum ar fi sanatatea copilului tau, felul in care te vei adapta la rolul de parinte sau cerintele financiare pentru a creste un copil. Este posibil sa te intrebi cum va afecta venirea pe lume a unui copil relatia cu partenerul tau sau ce fel de parinte vei fi. Daca lucrezi, ai putea fi ingrijorata privind productivitatea la locul de munca sau cum sa armonizezi cariera cu cerintele viitoarei familii.  La toate acestea se pot adauga indoielile, crizele de plans sau modificarile de dispozitie pe care le experimentezi.

Pentru a face fata tuturor acestor emotii, aminteste-ti ca ceea ce simti este ceva normal. Ai grija de tine si cere ajutorul partenerului tau sau altora dragi tie care sa te inteleaga si sa te ajute. Daca modificarile emotionale devin severe sau intense, cere ajutor de la medicul tau.

Ce complicatii pot aparea in primul trimestru de sarcina?

Defectele congenitale

Fetusul aflat in dezvoltare are cele mai mari riscuri de a colecta defecte la nastere intre saptamanile 8 si 13. Expunerea sa la substante daunatoare precum toxine, alcool, bacterii din alimente, intr-o perioada asa de vulnerabila pentru el poate cauza defecte la nastere.

Acelasi grad mare de risc pentru defecte de nastere atrag dupa sine imbolnavirea mamei – si deci contaminarea fatului – de rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, sifilis si uneori chiar banalul varsat de vant. Dar defecte de nastere pot aparea si spontan si de regula implica probleme la inima – caer sunt un sfert spre o treime din toate problemele fatului la nastere – defecte ale tubului neural (motiv pentru care se ia acid folic – la recomandarea medicului – inca dinainte de a ramane gravida) sau probleme cerebrale. Alte defecte la nastere sunt cele faciale cum ar fi buza de iepure sau probleme ale boltei palatine.

Avortul spontan

Din pacate, avortul spontan este foarte comun in primul trimestru; aproape 20% din sarcinile diagnosticate si luate in evidenta ajung la avort spontan inainte de finele saptamanii 12. Mai mult de 50% din aceste avorturi spontane sunt cauzate de anomalii cromozomiale si nu pot fi prevenite si nu sunt din vina nimanui, afirma medicii specialisti.

Multe pierderi de sarcina din primul trimestru sunt date si de sarcini anormale in care placenta si sacul gestational cresc dar niciun embrion nu se dezvolta. De obicei fumatul, drogurile si medicamentele luate fara aviz medical cresc semnificativ sansele avortului spontan din primele 12 saptamani.

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina extrauterina – atunci cand sarcina se implanteaza in afara uterului – apare la una din 40 pana la 100 de gravide. Cel mai comun loc unde se opreste si se implanteaza embrionul este trompa uterina, dar sunt si cazuri in care se fixeaza in abdomen, ovar sau zona cervicala. Sanse crescute de risc pentru sarcina extrauterina o au femeile cu boli inflamatorii pelviene, cu endometrioze sau cu alte sarcini extrauterine la activ. Sarcinile extrauterine nu pot trai pentru ca spatiul unde s-au fixat nu e suficient de mare pentru ca fatul sa se dezvolte cresterea sa continua, desi in cazuri foarte rare, sarcinile de acest tip care se fixeaza in abdomen supravietuiesc.

De regula, o sarcina extrauterina se diagnosticheaza atunci cand la ecografie nu se vede embrionul in uter, semn ca el nu a ajuns acolo. In alte cazuri, se declanseaza durerea violenta data de embrionul in crestere care nu mai incape in locul unde s-a fixat si dezvoltarea lui duce la ruperea trompei uterine si la declansarea imprevizibila a sangerarii masive.

O sarcina extrauterina este o urgenta chirurgicala intrucat ea poate pune in pericol viata femeii din pricina hemoragiei masive din cavitatea abdominala ce apare atunci cand trompa uterina se sparge. In timpul operatiei, se elimina total si trompa uterina afectata asa incat sansa femeii de a mai face un copil in viitor scade cu 50%, respectiv ramanand in unica trompa ramasa functionala.

In unele cazuri, sarcina extrauterina poate fi detectata si urmarita prin masurarea in sange a nivelului hormonului beta hCG care are valori marite la extrauterina (deci nu zero ca atunci cand femeia nu este gravida) dar nu suficient de mari ca la o sarcina normala. Ulterior, o ecografie transvaginala confirma sarcina ectopica si se poate evita interventia chirurgicala prin injectii cu metotrexat, specifice chimioterapiei. Aceasta substanta practic omoara fatul in evolutie la un moment la care nu a apucat sa creasca intr-atat de mult incat sa rupa trompa. Astfel, desi sarcina nu poate fi salvata si nici trompa uterina, se evita suferinta mamei si interventia chirugicala. Trompa uterina pe care a fost sarcina ramane infundata si nefunctionala dar nu mai este extirpata chirurgical.