Sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Am discutat deja despre o alta serie de sfaturi pentru a avea o sarcina usoara si sanatoasa, cu precizari legate de alimentatie, medicamente si diverse carente care te intereseaza. Continuam acum cu recomandarile despre cum sa nu ai probleme in sarcina.
1. Fereste-te de bacterii si boli
Listeria, bacterie prezenta in anumite alimente contaminate, poate cauza avort sau boli severe la nou-nascuti. Este de preferat sa consumi doar branzeturi solide, in ambalaje vidate, preparate din lapte pasteurizat si sa eviti mezelurile crude.
Fereste-te de toxoplasmoza, boala care poate afecta viitorul copil. Foloseste manusi cand umbli cu nisipul din litiera sau cu pamantul din gradina si spala fructele si legumele pentru a elimina orice urma de pamant sau murdarie.
Pentru a te feri de infectia cu Salmonela, gateste intotdeauna ouale si carnea. O dieta raw nu este recomandata in aceasta perioada.
2. Odihneste-te si dormi suficient pentru o sarcina usoara
Oboseala resimtita mai ales in primul si al treilea semestru iti transmite un mesaj clar: odihneste-te! Un pui de somn in mijlocul zilei poate parea un lux pe care nu ti-l poti permite, dar cu siguranta tu si bebelusul veti profita din plin de odihna.
Daca nu poti sa adormi, pur si simplu intinde-te si relaxeaza-te pentru jumatate de ora, sigur te vei simti mult mai bine dupa. In perioada sarcinii este posibil sa te confrunti si cu durere de spate. Incearca masajul, exercitiile in apa pentru gravide, exercitiile speciale, yoga sau stretching-ul.
Mai ales in ultimele luni de sarcina vei avea nevoie de opt sau noua ore de somn pe noapte pentru a face fata activitatilor zilnice. De asemenea, un pui de somn ziua, chiar si daca este pentru doar 20 de minute, poate ajuta. La fel de bine se poate intampla sa ai zile in care nu te poti odihni bine, mai ales pe masura ce abdomenul creste mult.
Pentru a te ajuta in aceste zile este indicat sa stai intinsa pe partea stanga, deoarece se optimizeaza circulatia sangvina. Ajuta-te si de perne, pentru a sta mai confortabil.
3. Fa sport in mod regulat
Exercitiile iti vor oferi puterea sa suporti mai usor kilogramele in plus depuse pe parcursul sarcinii, sa iti pastrezi calmul la nastere si sa intri “in forma” dupa ce bebelusul vine pe lume. Daca ai acordul medicului pentru a face exercitii fizice (usoare, evident), o perioada de 30 de minute pe zi de miscare te poate ajuta sa reduci durerile de spate si constipatia - doua probleme comune ale gravidelor.
Miscarea regulata iti ridica moralul si indeparteaza depresia din timpul sarcinii. Daca ai deja o rutina de exercitii sau practici un sport usor, poti continua atata vreme cat nu pui in pericol viata ta sau a bebelusului.
In acelasi timp, miscarea te poate ajuta sa dormi mai bine si sa iti imbunatatesti postura si starea de spirit. Si, mai ales exercitiile facute in aer liber pot ameliora greturile de dimineata. Exercitii precum yoga, mersul pe jos, inotul si cele aerobice usoare sunt ideale chiar si pentru incepatoare.
4. Incearca sa combati stresul si sa te relaxezi cand esti insarcinata
Stresul poate afecta copilul, indiferent daca e constant sau brusc, si poate determina chiar si o nastere prematura. In plus, stresul cronic poate duce la slabirea sistemului imunitar si la o greutate mica a copilului. Problemele de la birou, precum si grijile cotidiene isi pun amprenta pe organismul tau.
Stresul este una dintre principalii factori care cauzeaza probleme cu fertilitatea la cuplurile tinere. Incearca sa nu te enervezi de la lucruri marunte, fa plimbari de seara in parc sau bai prelungite pentru a-ti mentine o stare de spirit buna.
O sedinta de masaj de relaxare pe saptamana iti va prinde bine cu siguranta. Poti incerca si alte metode de ralaxare, precum meditatia sau reiki. Totodata, o modalitate de a te elibera de stres il reprezinta sportul.
5. Consulta medicul ginecolog
O vizita de rutina la medicul ginecolog este recomandata inainte sa incerci sa ramai gravida. Discuta cu doctorul despre planurile tale, intreaba-l daca are anumite recomandari pentru tine.
Daca nu ai probleme de sanatate probabil iti va prescrie vitamine si in mod special acid folic, care iti vor pregati organismul de sarcina.