Probleme naturale care pot aparea esti insarcinata
Din momentul in care ai facut testul de sarcina si ai aflat ca esti insarcinata, iti doresti in mod evident sa afli toate informatiile despre sarcina si despre cum va evolua aceasta. O serie de aspecte importante legate de sarcina sunt problemele care pot aparea.
Probleme care pot aparea in sarcina
Vom vorbi despre problemele cu care te poti confrunta inclusiv in public si care te pot ingrijora insa iti spun de la bun inceput ca poti sta linistita.
1. Probleme sarcina: greata si varsaturile
Statisticile spun ca 85% dintre femeile insarcinate trec prin aceasta perioada. De ce apar probleme cu greata si varsaturi? Desigur ca hormonii sunt vinovati pentru aceste senzatii, mai exact estrogenul si progesteronul.
Din pacate nu exista vreun remediu miraculos pentru greturi si varsaturi, tot ceea ce poti face este sa atenuezi o parte dintre simptome. De exemplu, sa mananci mai putin seara, pentru ca dimineata sa aveti stomacul lejer. Multe gravide se simt stanjenite in public, cand trebuie sa calatoreasca cu mijloacele de transport in comun spre serviciu si se lovesc de aceasta neplacere. Nu este niciun motiv pentru care sa te simti rusinata, important este sa nu uiti sa iti iei permanent pungi de plastic (in care sa vomati daca e cazul) si guma sau dropsuri mentolate, ca sa iti reimprospatezi respiratia.
Cand sa te ingrijoreze greturile si varsaturile din sarcina?
Daca simti ca iti este rau mai tot timpul si ai senzatie de voma indiferent ce mananci sau bei, atunci e cazul sa iti faci griji. Este posibil sa suferi de malnutritie si deshidratare, iar asta nu face deloc bine bebelusului. Medicul iti va spune ce este de facut.
2. Probleme sarcina: scurgerile de urina
In momentul in care esti insarcinata, anumiti hormoni transmit muschilor pelvieni sa se relaxeze. Astfel vei fi pregatita pentru o nastere usoara. Vorbim de fapt despre incontinenta urinara care apare in cel de-al doilea trimestru de sarcina, cand fatul creste si apasa pe vezica urinara. Nu este nimic anormal, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Poti sa iti “antrenezi” muschii pelvieni cu exercitii Kegel, sa mergi la baie in fiecare ora, astfel incat sa nu dai voie vezicii sa se umple prea mult.
Ca sa eviti problemele jenante in public, in cazul scurgerilor de urina, indicat ar fi sa porti tampoane de protectie pentru slip.
Cand e cazul sa iti faci griji din cauza scurgerilor de urina din timpul sarcinii?
Daca urinarea se face cu senzatie de usturime si arsuri, consultati medicul. Este posibil sa fi aparut o infectie a vezicii sau a tractului urinar.
3. Probleme cu sarcina: Scurgerile mamare
Scurgerile mamare sunt inca un semn al transformarii corpului femeii insarcinate. Nivelul ridicat de prolactina, hormonul care pregateste sanii pentru alaptat, duce la scurgerea de lichid cand sunt stimulate mameloanele.
Activitati obisnuite precum dusul, schimbatul hainelor sau sexul pot declansa scurgerea. Insa nici acest fenomen nu trebuie sa te ingrijoreze. Comerciantii deja au venit in salvarea noastra si au scos pe piata niste tampoane speciale pe care le poti purta cu usurinta in interiorul sutienului.
Cand e cazul sa te ingrjoreze scurgerile mamare?
Daca scurgerile sunt cu sange sau urat mirositoare, consulta medicul. Este posibila o infectie bacteriana. De cele mai multe ori, chiar daca este vorba de scurgeri de sange, nu se pune problema de cancer, insa exista si exceptii, insa acestea sunt foarte rare. Medicul este singurul in masura sa puna un diagnostic.
4. Probleme sarcina: Nevoile fiziologice in timpul nasterii
Cam pe tot parcursul nasterii vei auzi cum ti se spune sa impingi. Nu te panica daca pe langa copilas simti ca mai iese si altceva. Accidente se mai intampla. Obstetricienii nu sunt niste “sensibili”. Iar o sala de nasteri este pregatita si pentru astfel de incidente.
Este cazul sa iti faci griji?
Chiar deloc. Puteti insa sa mancati mai putin sau sa mergeti la toaleta inainte de a va urca pe masa de nastere.
5. Probleme sarcina: zona genitala
Trebuia sa atingem si acest subiect mai intim. Pe masura ce te apropii de data nasterii, vei face tot felul de teste si analize in zona intima. foarte multe persoane vor fi in preajma partilor voastre intime. Iar acest lucru nu este deloc confortabil pentru nici o gravida.
Totusi poti fii sigura ca toata lumea e prea concentrata pe nastere in sine si nu trebuie sa te rusinezi. Daca vrei sa iti razi sau nu parul pubian, depinde doar de tine. Personalul medical a vazut atatea parti intime si atatea modele incat nu va fi interesat absolut deloc daca te-ai epilat recent. Mai mult, unii medici nici nu sunt de acord cu epilarea. Pielea in acea zona este foarte sensibila si planeaza pericolul infectiei bacteriene.
Este cazul sa iti faci griji?
Poti sta complet linistita! Faceti tot posibilul sa va simtiti confortabil. Daca nu aveti obiceiul sa va epilati partile intime, nu e cazul sa incepeti acum.