TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Ce trebuie sa stii despre pastila de a doua zi

Ce trebuie sa stii despre pastila de a doua zi

Medicul primar obstetrica-ginecologie, Mirela Popa a raspuns catorva intrebari referitoare la contraceptia de urgenta si a pastilelor anticonceptionale. Nu uita sa citesti si efectele adverse ale pastilei de urgenta, dar si siguranta pastilei de a doua zi.

Cand se foloseste pastila de a doua zi si care este eficienta acesteia?

Contraceptia de urgenta sau „pilula de a doua zi” este o metoda contraceptiva care se foloseste in urma unui contact sexual neprotejat sau dupa esecul unei metode contraceptive folosite, pentru evitarea unei sarcini nedorite.

Prin „accident” ne referim la situatiile in care: a avut loc un contact sexual neprotejat, prezervativul s-a rupt sau a alunecat, femeia a uitat sa ia una sau mai multe contraceptive regulate sau le-a luat gresit, dispozitivul intrauterin a fost expulzat si ulterior a avut loc un contact sexual neprotejat sau orice utilizare ineficienta a unei alte metode contraceptive.

Pilula de a doua zi trebuie administrata in maximum 72 de ore de la contactul sexual care a determinat ingrijorari. Insa, cu cat este luata mai rapid, cu atat eficienta sa este mai mare. Astfel, in primele 24 de ore pilula are o eficienta de 95%, care scade la 58% in intervalul 49-72 de ore de la contactul sexual la care ne referim.

Beneficiile si efectele adverse ale pastilei de a doua zi

Pilula de a doua zi este singura solutie la care se poate apela dupa consumarea actului sexual, atunci cand nicio alta metoda de protectie nu mai poate interveni. Pilula este usor de administrat si, daca sunt respectate indicatiile de pe prospect, ne poate ajuta sa evitam o sarcina neplanificata si nedorita.

Atata timp cat administrezi corect pastila de a doua zi, nu ar trebui sa iti faci griji in legatura cu efectele adverse. De aceea, este foarte important sa fie administrata conform prospectului si cat mai rapid. In plus, trebuie sa nu existe varsaturi in primele ore de la administrare, pentru a ne asigura ca a fost metabolizata eficient. Pilula de a doua zi are la baza un hormon numit levonorgestrel (substanta activa regasita si in componenta multor tipuri de pilule regulate, insa in doze diferite) care previne sau intarzie ovulatia, evitand astfel o sarcina nedorita.

Pilula este metabolizata rapid si nu ramane in organism mai mult decat durata necesara pentru a-si face efectul (maximum 72 de ore). Dupa administrare, unele femei pot avea senzatii de greata sau voma, ameteli sau dureri de cap sau burta, insa aceste reactii sunt temporare.

Ce medicamente reduc efectul pastilei de a doua zi?

Este posibil ca unele medicamente administrate in paralel sa accelereze metabolizarea substantei active din componenta medicamentului, reducandu-i eficacitatea.

Acestea includ medicamente pentru tratamentul epilepsiei, al infectiilor fungice, unele antibiotice si medicamente din plante, pe baza de sunatoare. De asemenea, eficienta metodei poate fi restrictionata de o dieta care include suc de grepfruit.

Ce modificari se produc in organism dupa administrarea pastilei de a doua zi?

Uneori, in urma administrarii pilulei este posibil ca menstruatia sa apara cu maximum 10 zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit. Apoi insa ciclul revine treptat la regularitatea de dinainte (in cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat).

Ce se intampla daca am uitat sa iau cateva pastile anticonceptionale

Eficienta anticonceptionalelor depinde decisiv de administrarea lor corecta. Acest lucru implica administrarea zilnica (timp de 21 de zile in cadrul unui ciclu menstrual), la aceeasi ora, a anticonceptionalului. Asadar, daca una sau mai multe pilule sunt uitate, riscul de sarcina este prezent. Daca acest lucru se intampla, este recomandat sa reluati administrarea corecta si sa folositi si o alta metoda de protectie in primele 7 zile de dupa aceasta greseala.

Cate tipuri de pastile de a doua zi exista?

Exista 3 tipuri de pilule de a doua zi.

Primul tip include o singura pilula, pe care femeia trebuie sa o ia in maximum 72 de ore de la contactul sexual care ridica semne de intrebare, pentru a preveni o sarcina nedorita.

Cel de-al doilea tip include 2 pilule care se administreaza in felul urmator: prima in maximum 72 de la contactul sexual, iar cea de-a doua la 12 ore de la administrarea primei pilule. Aceste prime doua tipuri sunt disponibile fara prescriptie medicala.

Si in cele din urma vorbim despre pilula care este eficienta timp de maximum 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat, doar ca pentru aceasta pilula este nevoie de reteta de la medic. Important de stiut: oricare dintre aceste pastile este cu atat mai eficienta cu cat sunt administrate mai rapid.

Contraindicatiile pastilei de a doua zi

Pilula de a doua zi nu este recomandata fetelor cu varsta mai mica de 16 ani, persoanelor alergice la levonorgestrel (sau orice alta substanta activa din componenta pastilei si femeilor insarcinate). Foarte important de stiut: pilula nu are niciun efect in cazul unei sarcini deja existente si nu afecteaza fatul.

Asadar, contraceptia de urgenta nu provoaca avortul, ci pur si simplu nu are niciun efect.

Vezi alte articole: Pastile, Informatii sarcina