TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Cat de sigur este testul de sarcina?

Testul de sarcina este cea mai rapida metoda de confirmare a sarcinii. Cea mai rapida, dar nu si cea mai sigura. Asa cum scrie si pe prospect, testele prezinta o siguranta de 99%. Prin urmare, atunci cand cumparati un test de sarcina, trebuie sa va ganditi la probabilitatea, ce-i drept, destul de mica, a unui rezultat fals negativ sau fals pozitiv.

De ce trebuie sa tii cont cand faci un test de sarcina?

Exista insa mai multi factori care trebuie luati in considerare:

  • cum se foloseste un test: e bine sa fie urmate instructiunile de pe ambalaj si sa se verifice data expirarii
  • cand se foloseste: cantitatea de hormoni de sarcina creste cu timpul, deci, daca testul este facut imediat dupa intarzierea ciclului menstrual, este mai greu de detectat HCG-ul; daca se asteapta o saptamana de intarziere a ciclului (sau 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant) inainte de test, acesta va fi mai sigur. In plus, folosirea primei urine de dimineata poate creste acuratetea testului
  • cine poate folosi teste de sarcina: cantitatea de hormon de sarcina in urina difera de la o femeie la alta; astfel, unele femei vor avea rezultat pozitiv la o zi de intarziere a ciclului, in timp ce altele trebuie sa astepte mai mult
  • densitatea urinii: o urina diluata, secundara unui aport lichidian crescut poate da un rezultat slab al testului, care poate fi interpretat eronat ca si negativ
  • marca testului: unele teste de sarcina sunt mai sensibile decat altele. Deci, unele teste sunt mai bune in identificarea mai precoce a HCG-ului. Multe teste de sarcina afirma ca sunt 99% sigure in depistarea sarcinii la o zi de intarziere a ciclului menstrual.

Dar studiile arata ca majoritatea acestor teste nu pot detecta sarcina atat de precoce. Si atunci cand o fac, rezultatele sunt foarte vagi. Majoritatea testelor confirma sarcina la o saptamana de intarziere a ciclului sau la cel putin 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant.

Testul de sarcina cu urina

Testul de sarcina care foloseste urina este destul de sigur (98 - 99 % rezultate exacte), bineinteles daca este valabil si este folosit corespunzator. Il poti cumpara din farmacii si face linistita acasa sau il poti face la un cabinet de ginecologie sau planificare familiala. Exista diferite tipuri de teste de sarcina de urina. Pentru unele trebuie sa colectezi urina intr-un recipient special si apoi sa introduci inauntru suportul cu indicatori, pentru altele trebuie sa pui cu o pipeta cateva picaturi de urina pe suportul cu indicatori. Timpul de asteptare pana la aflarea rezultatului variaza in functie de tipul testului si este intre 5 si 10 minute.

Fiecare test de sarcina poate avea diferite modalitati de a specifica un rezultat pozitiv.

Foarte multe teste folosesc sistemul cu doua liniute - una de control si una care sa specifice existenta hormonului (deci existenta sarcinii).

Dar pot exista si alte modalitati: ferestre pentru citirea rezultatului, semnul +, alt tip de semne.

Pentru a avea un rezultat corect este necesar sa citesti cu atentie indicatiile de folosire si interpretare a rezultatelor testului de sarcina. Este bine ca, indiferent de rezultatul unui test initial, testul sa fie repetat la interval de 2-3 zile. In cazul unui rezultat pozitiv este recomandat sa discuti situatia imediat, cu un medic specialist obstetrician (specialitatea medicala - obstetrica) sau ginecolog (specialitatea medicala - ginecologie).

Testul de sarcina cu sange

Testul de sange trebuie facut intr-o unitate medicala cu dotare speciala. Acest test masoara de asemenea cantitatea hormon HCG, aflata in sange. Este un test extrem de precis : 100 %. De asemenea, poate depista o sarcina mai devreme decat testul de sarcina care foloseste urina – dupa o saptamana.

Are un pret mai mare decat testul de urina. In cadrul unui control ginecologic, poti sa-i ceri medicului ginecolog si efectuarea unei ecografii. Prin ecografie se poate detecta o sarcina dupa primele 2-3 saptamani. Iar tuseul vaginal (palparea bimanuala), din cadrul unui control ginecologic, poate detecta o sarcina dupa o luna.

Cand se face testul de sarcina?

Conferentiar doctor Daniel Popescu recomanda ca, pentru siguranta, testul sa se efectueze la o saptamana de la data la care femeia astepta menstruatia. Cel de-al doilea test de sarcina se face dupa inca o saptamana de intarziere a menstruatiei.