TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Cand este cel mai mare risc sa ramai insarcinata?

Indiferent ca vrem sa evitam o sarcina nedorita sau ca tocmai, ne dorim sa ramanem insarcinate, este esential sa stim sa identificam zilele in care suntem extrem de fertile pe perioada ciclului menstrual. Iata cum calculezi zilele fertile sau ovulatia, pentru a lua masurile necesare de protectie sau concepere a bebelusului!

Care este perioada fertila in care poti ramane insarcinata?

Perioada fertila sau ovulatia se caracterizeaza acele zile din luna in care poti ramane insarcinata, in urma unui contact sexual neprotejat.

Ovulatia este una dintre fazele ciclului menstrual. Pentru a calcula mai bine care este perioada fertila, este important sa iti cunosti foarte bine ciclul menstrual.

Ciclul este lunar si variaza intre 23 si 35 de zile, majoritatea femeilor avandu-l de circa 28 de zile. Este divizat in mai multe faze, insa in mare, exista doua etape principale pe care trebuie sa le retii: faza fertila (ovulatia) si cea nefertila. 

Perioada nefertila a ciclului menstrual este impartita, la randul ei in alte doua etape: inainte de ovulatie (faza foliculara sua proliferativa) si cea de dupa faza fertila (fazele luteala si secretorie). In etapa nefertila nu poti ramane insarcinata dupa un contact sexual neprotejat.

Ciclul menstrual se calculeaza din prima zi a menstruatiei (momentul in care apare sangerarea lunara). Perioada fertila, cea in care ovulul este eliberat si poate fi fertilizat, adica poate aparea sarcina, apare, intr-un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, cam intr-a 14-a zi si dureaza cam doua zile.

Ovulatia nu apare in aceeasi zi a ciclului la toate femeile. Momentul instalarii perioadei fertile depinde de mai multi factori, cel mai important fiind regularitatea ciclului.

In cele doua zile aferente ovulatiei, este indicat sa te protejezi atunci cand faci sex, daca nu vrei sa concepi un bebe, sau sa maresti numarul contactelor sexuale neprotejate, daca iti doresti sa ramai gravida.

Cum stii ca esti la ovulatie?

Ovulatia este una dintre fazele unui ciclu menstrual. Daca ai un ciclu regulat de 28 de zile, trebuie sa stii ca ovulatia apare in a 14-a zi dupa ultima menstruatie, dar atunci cand este dereglat, trebuie sa calculezi sau sa identifici in alte moduri zilele fertile.

Organismul tau iti ofera anumite semnale in momentul in care esti la ovulatie. Poti observa ca la o perioada de 14-21 de zile dupa menstruatie, in functie de lungimea ciclului tau, pot aparea simptome ca:

  1. un disconfort usor la nivelul abdomenului inferior (usoare crampe abdominale - dureri Mittelschmerz - aparute la jumatatea lunii.)
  2. sensibilitate la nivelul sanilor
  3. secretii vaginale mai abundente si cu o consistenta asemanatoare albusului de ou
  4. cervixul este mai ridicat, moale si deschis
  5. temperatura bazala (masurata cu un termometru special) este usor mai crescuta
  6. spotting sau pete de sange in timpul ciclului (unele femei manifesta mici pete de sange in momentul in care se elibereaza ovulul din ovare etc.

Spermatozoizii pot supravietui mai multe zile in mediul umed vaginal, iar ovulul, doar 12-24 de ore. Asadar, chiar daca incepi sa faci sex mai devreme de instalarea ovulatiei, exista foarte mari sanse ca o parte dintre spermatozoizi sa "prinda" si fertilizeze ovulul la timp si sa se obtina, astfel, sarcina. In cazul in care vrei sa te folosesti de identificarea perioadei fertile pentru a te proteja de o sarcina nedorita, este indicat sa tii cont de cele de mai sus si sa ai grija sa te protejezi atat inainte cu cateva zile de ovulatie, dar mai ales pe perioada zilelor fertile din ciclu.